A mai gyerekek a 22. századot is megélhetik

„Abból kell kiindulni, amit el akarunk érni” – fogalmazott Kelemen Hunor, akit most szombaton a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökévé választottak.

Európa egyik legnagyobb nemzeti kisebbségét a Románia területén élő magyarok alkotják. Az RMDSZ A Romániában élő magyarok érdekvédelmére és közképviselétére alakult RMDSZ lassan már 30 éves. Az RMDSZ 1999 óta tagja az Európai Néppártnak (EPP).  

 A 2019. február 22-én tartott kongresszusán Kelemen Hunort választották meg a szövetség elnökévé, aki elmondta: „míg 2018, Erdély és Románia egyesülése centenáriumának éve a visszatekintésre adott alkalmat, a 2019-es évnek a jövő felé fordulás évének kell lennie, hiszen a mostani gyerekek jó eséllyel megélik a 22. századot.” Az új elnök kiemelte a mai kor nemzedékének az a feladata, hogy helyzetbe hozza a mai húsz-, harmincéveseket.”

A kongresszuson a pódiumbeszélgetések alkalmával közvitára bocsátották az Erdély jövőjéről készített vitairatot is. A kongresszus határozatban nyilvánította ki, hogy a magyar közösség szimbólumának tekinti a piros-fehér-zöld színeket, a székely zászlót, a magyar himnuszt és a székely himnuszt. „Elvárjuk Románia, az Európai Unió és a nemzetközi közösség támogatását nemzeti identitásunk megtartásában jelképeink szabad használata által” – áll a határozatban.

A kongresszuson Andócsi János az EFOP-5.2.2-17-2017-00072 kódszámú Határon átnyúló közösségfejlesztési kutatások és arra épülő tudásfejlesztés című projekt horvát nemzetpolitika szakértője is részt vett a Kongresszuson, amelynek eseményeiről a következő cikkünkben beszámolunk.

Forrás:kepesujsag.com/rmdsz-kongresszus-ujra-elnokke-valasztottak-kelemen-hunort/
Fotó: kepujsag.com