Hol tart jelenleg a szegedi Munka Világa Közhasznú Egyesület kutatása?

A kutatást Folberth Péter kárpát-medencei fejlesztési szakértő vezeti, a budapesti Corvinus Egyetem munkatársa, aki ugyan magyarországi születésű, de a Délvidéken él. Őt kérdeztünk, hogy hol tart jelenleg a szegedi Munka Világa Közhasznú Egyesület kutatása.

- Hol tart a munka?

- Jelenleg a kutatási projekt megvalósítása folyik. A begyűjtött adatok kiértékelése és a hozzá kapcsolódó szakpolitikai javaslatokkal együtt jövő év végére várható. A társadalmi probléma, hogy még mindig nincs konszenzus sem politikai, sem társadalmi szinten az anyaországi magyar közösségek és a külhoni magyar közösségek dichotómiájában. A legutóbbi választási időszak is mintegy indikátorként megmutatta ebben a témában is a törésvonalakat. Ez kihat a regionális versenyképességekre, gazdasági fejlődésre, kulturális fejlődésünkre és társadalmunk versenyképességére, a magyarság Közép-Európában betöltött pozícióira, geopolitikájára. A közeljövő különböző kihívásaira. Véleményünk szerint ez a probléma orvosolható. Mégpedig egy tájékoztató és szemléletformáló programmal.

- Maga a felmérés hogyan történik?

- A projekt kutatási része három fő pillérből áll. Egy kérdőívezésen alapuló adatgyűjtés. A Kárpát-medence minden régiójából keresünk kérdőív kitöltőket. Valamint a külhoni régiókban elvégzett mélyinterjúkban kapott válaszok összegyűjtése. A második pillér, hogy a román, szerb és horvát nemzetnek az anyaországi közösségek-autochton külhoni közösségeihez való viszonya és saját nemzetpolitikájuk vizsgálata. Itt a cél, hogy megkeressük azokat a sajátosságokat, és nemzetpolitikai módszertani elemeket, amelyek hasznos példák, minták lehetnek a magyarok számára. Harmadik pillér: egy végleges szakmai dokumentum készül el a projektből eredő adatok, források feldolgozásával. A projekt keretében szakpolitikai javaslatokat készítünk el a Kárpát-medencei nemzeti közösségünk fejlesztése érdekében.

Folberth Péter úgy véli, hogy egyedülálló és tragikus helyzetünk ellenére azért vannak kihasználatlan lehetőségeink is. A szakpolitikák erre is fókuszálva erősíthetik közép-európai helyzetünket. Igaz, hogy geopolitikailag sakkban tartható az anyaország a külhoni magyarokkal a szomszédos országok részéről (legutóbb a fasiszta fenyegetések Beregszászban), ugyanakkor sajátos helyzetünk egyben geopolitikai erőforrás is lehet az összmagyarság számára. Ezért fontos ezt a területet kutatni, mindenesetre a sikeres együttműködéshez nagyon fontos, hogy a magyarság lélekben is ismét egymásra találjon.

Forrás: https://www.vajma.info/cikk/valasz/76/Nem-ismeri-elegge-egymast-a-tobb-o...