Horvát nemzetpoltikai tudás-sorozat IV. rész

A szegedi Munka Világa Közhasznú Egyesület által készített hovát nemzetpoltikára vonatkozó tanulmányából arra is választ kapunk, hogy mit tesz a horvát kormány a külföldön élő honfitársaik érdekében. A tudás-sorozat IV. részében olyan gyakorlati megoldásokat mutatunk be, amelyek adaptálás akár fontos lehet magyarországi körülmények között.

A Horvát Köztársaság számára fontos, hogy a határon kívüli élő horvátok megéljék a kulturális együvé tartozásukat az anyaországban élőkkel. Így a kormány lehetővé teszi, hogy ingyenes horvát tanfolyamokon tanuljanak a külföldön élő horvátok, de programokat indít külföldön is, hogy mind többen tanulhassák a horvát nyelvet és ismerhessék meg a horvát kultúrát, ha arra van igény. A Hivatal lehetővé teszi az ún. e-oktatást illetve tankönyvekkel is segíti a külföldön élő horvát közösségeket.

A horvát állam ösztöndíjakat biztosít mind az ő közösségeik körében, mind Horvátországban, hogy ezzel is növelje a horvát közösségek intellektuális erejét.

A horvát közszolgálati televízió és rádió (HRT) törvényi kötelezettségének tesz eleget, amikor a határon túli horvátok számára tervet és programot fogad el illetve az adásait elérhetővé teszi számukra. A határon túli horvátok tájékoztatása és a Horvát Köztársaság külföldi népszerűsítése közérdek ezért a HRT többnyelvű televíziós és rádiós tartalmakat is előállít.

Forrás: Andócsi János