Komlóska

Komlóska Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található kis település arról is híres többek között, hogy a mai napig őzi a 18. századi ruszin telepeseinek nyelvét, kisebbségi kultúráját. A falu a magyarországi ruszinok egyik központja. Ezért is látogatott el a „Határon átnyúló közösségfejlesztési kutatások” projekt csapata. A májusban megvalósuló esemény célja volt többek között, hogy a település példaértékű gyakorlatai részét képezzék a készülő szakpolitikai javaslatoknak.

A település földrajzi helyzetét tekintve a gazdaságilag elmaradott régiókhoz tartozik, de egyedi földrajzi helyzetét a három szomszédos ország (Szlovákia, Ukrajna és Románia) közelségét kihasználva, Komlóska elsősorban a turizmus fejlődésére tette a hangsúlyt. A leromlott épületeket rendbe tették, felújították és modernizálták. Megfelelővé tették a jelenkor emberének igényeihez úgy, hogy az épületek megőrizték jellegzetességeiket és szépségüket. Az éttermek, csárdák, vadászházak, rusztikus panziók tökéletesen kielégítik a természetbe vágyó emberek igényeit és a minőségi szolgáltatásaikkal évről évre több embert vonzanak. A fejlesztéseknek köszönhetően újabb munkahelyek jöttek létre, amely eredményeképp nőtt a ruszin kisebbség társadalmi befogadása, csökkent a szegénység.

A program során meglátogatásra került a miskolci RUKISÖSZ székháza, a Komlóskai Ruszin Nemzetiségi Általános Iskola, a Ruszin Szabadidő-Szoborpark és a Ruszin Tájház.

Ezúton is köszönjük az intézmények fogadókészségét, illetve az ott megosztott tapasztalatokat.