Mennyire tudta az elmúlt 100 évben a lelkében is szétszaggatni a magyar nemzetet Trianon? (1.rész)

Folberth Pétert, az EFOP-5.2.2-17-2017-00072 kódszámú Határon átnyúló közösségfejlesztési kutatások és arra épülő tudásfejlesztés című projekt kutatás vezetőjét kérdezte Németh Ernő a Szabadkai Rádió tudósítója.

Az interjúban főleg a kutatás eredményeiről beszélgettek a szakmai vezetővel, aki elmondta, hogy a projekthez kapcsolódó vizsgálat egy szocio-pszichológiai felmérés, amely tulajdonképpen a különböző külhoni régiókban élő magyarok, illetve az Anyaországban élő magyarok közötti attitűdöket, viszonyrendszert, értékrendet és az egymás közötti véleményeket próbálja feltérképezni.
A projekt keretében létrejött kérdőív konkrét célja az volt, hogy helyzetképet, pillanatképet mutasson, hogy tulajdonképpen a Kárpát-medencei közösség létezik-e vagy csak inkább egy társulásnak mondható. Ennek a közösségnek mennyire mély és erős a szövete, hol lehetnek a gyenge pontjai. A Kárpát-medencei magyar közösség mennyire él vagy a 100 éve meghúzott Trianoni határok igenis beleégtek mentálisan az emberek fejébe, elkülönült magyar közösségekről beszélünk-e.

A vizsgálathoz készült kérdőív erre keresi a választ, amely az alábbi honlap címen kitölthető: http://www.nemzetikozosseg.hu/kerdoiv/

A kérdőív kitöltése kb. 20 percet vesz igénybe.  A kérdőívben vannak olyan kérdések, melyekre egy válasz adható és lesz olyan is, melyek megválaszolásánál lehetőség több választ is van lehetőség megjelölni.

Az Ön véleménye, tapasztalata is fontos számukra, kérjük töltse ki kérdőívünket.

Az interjú folytatásáról a következő cikkünkben olvashat.

Forrás: Szabadkai Rádió