Mennyire tudta az elmúlt 100 évben a lelkében is szétszaggatni a magyar nemzetet Trianon? (2.rész)

A Munka Világa Közhasznú Egyesület Határon átnyúló közösségfejlesztési kutatások és arra épülő tudásfejlesztés című projektjének kutatás vezetője a Szabadkai Rádiónak adott interjújában a projekt keretében lefolytatott kérdőívről beszélt, amelynek célját már előző cikkünkben bemutattunk.

Ebben a részben arra kapunk választ, hogy a beérkező vélemények alapján van-e már valamilyen kép, amit a kutatók már meg tudtak állapítani.

Folberth Péter elmondta, hogy elég komoly válaszadósági hajlandóság volt Szerbiában, Romániában is. Horvátországban kevesebben töltötték ki a kérdőívet, de ott a magyarok száma is sokkal kevesebb.

Amit most még kiemelt cél, mert természetesen még mindig él a kérdőív, online módon még kitölthető (link), hogy Felvidéken, Kárpátalján még többen töltsék ki, onnan még kevesebb válasz érkezett. Eddig elmondható az a megállapítás, amit az eddigi válaszokból látunk, hogy igenis a Kárpát-medencei közösség az létezik. Kisebbségben vannak mind Anyaországban, mind pedig külhonban azok a magyarok, akik úgy gondolják, hogy másfajta magyarok léteznek akár innen Vajdaságból nézve, akár Anyaországból nézve, akár Székelyföldről nézve.

Többségben van az a vélemény, hogy mi egységes magyarokként vagyunk. Minimális elenyésző mennyiségben vannak azok, akik úgy gondolják, hogy azok a magyarok, akik Magyarországon élnek, Magyarországon születtek, mivel ilyen kérdéseket is felvettünk. Sőt voltak provokáló kérdéseink is, még pedig, hogy csak azok a magyarok, akik Magyarországon adóznak? Ezt a kérdést szándékosan azért tettük be, mert a legutóbbi magyarországi választásokkor ez a fajta megkülönböztetés felszínre jött és bizonyos pártok menedzselték is ezt a kérdéskört.

Az eddigi válaszadókból az az eredmény jött ki, hogy szinte elenyésző azoknak a száma és aránya, akik csak azokat az embereket vallják magyaroknak, akik Magyarországon adóznak.

A vizsgálathoz készült kérdőív, ahogy említettük még mindig kitölthető az alábbi honlap címen: http://www.nemzetikozosseg.hu/kerdoiv/

A kérdőív kitöltése kb. 20 percet vesz igénybe.  A kérdőívben vannak olyan kérdések, melyekre egy válasz adható és lesz olyan is, melyek megválaszolásánál lehetőség több választ is van lehetőség megjelölni.

Az Ön véleménye, tapasztalata is fontos számukra, kérjük töltse ki kérdőívünket.

Az interjú folytatásáról a következő cikkünkben olvashat.

Forrás: Szabadkai Rádió