Mennyire tudta az elmúlt 100 évben a lelkében is szétszaggatni a magyar nemzetet Trianon? (3.rész)

A Határon átnyúló közösségfejlesztési kutatások és arra épülő tudásfejlesztés című uniós forrsáú projektjének szakmai vezetője Folberth Péter a Szabadkai Rádiónak adott interjút. Az előző részekben már beszéltünk a projekt keretében lefolytatott kérdőív céljáról, illetve területi lehatároltságáról. Ebben a részben pedig a korosztálybeli különbségekről és a kérdőív jövőjéről lesz szó.

Arra a kérdésre keresték a választ, hogy a korosztály szerint az idősek és a fiatalok véleménye között van-e különbség, hiszen az idősek ugye még a Kádár korszakban nőttek fel, nem is beszéltek a határon túliakról, a fiatalok pedig már napi szinten kapcsolatban vannak a határon túli fiatalokkal az iskolákban vagy a különféle közösségi oldalakon.

Folberth Péter meglátása szerint a fiatalok esetében kevésbe jelennek meg a határok mentálisan és ez kevésbé vetül ki maga a magyar közösség megállapításában az idősebb korosztály esetében. Az értelmiségi végzettségűeknél szintén, egységes Kárpát-medence tudata jelenik meg, de a közép és az idősebb korosztálynál mindenképpen megjelennek a határok által elválasztott magyar közösségek szemléletmódja is.

A kérdőív végén véglegesen kiértékelünk minden adatot, utána egy végleges tanulmány készül, amelyből első lépésben a kielemzésből lesz egy nyersanyag, másrészt az esettanulmányokból fog állni. Az esettanulmányok már készen vannak, amelyek feltérképezik a romániai, szerbiai, horvátországi nemzetpolitikai, illetve a horvát szerb román anyaországi, a horvát szerb román külhoni relációt. Arra ad választ, hogy ők a saját nemzetükben hogyan élik meg ezt a helyzetet, hogyan gondolkodnak és mi az ő szakpolitikájuk ezzel kapcsolatban. A cél egy végleges tanulmány, amely alapján pontos szakpolitikai javaslatokat teszünk.   

A vizsgálathoz készült kérdőív, még kitölthető az alábbi honlap címen: http://www.nemzetikozosseg.hu/kerdoiv/

A kérdőív kitöltése kb. 20 percet vesz igénybe.

Az Ön véleménye, tapasztalata is fontos számukra, kérjük töltse ki kérdőívünket.

Forrás: Szabadkai Rádió