Nem ismeri eléggé egymást a több országra szabdalt magyarság

Határon átnyúló közösségfejlesztési kutatások kezdődtek Kárpát-medence szerte, hogy miként lehetne lélekben is egyesíteni a nemzetet

Közel száz évvel Trianon után a lelkében sem egységes már a széttöredezett magyar nemzet. A magyar kormány a közjogi feltételeit megteremtette ugyan a nemzetegyesítésnek, de mentálisan ez még mindig nem történt meg. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet most hiánypótló kutatást indított annak vizsgálatára, hogy lehet a politikai szinten megvalósított nemzetegyesítést valódi tartalommal megtölteni, és ezzel kapcsolatban alapvetően hogyan alakul az anyaországi, és a határon túli magyarság viszonya.

Azt is vizsgálják, hogy a szomszédos népek esetében milyen az anyaországok viszonya saját külföldön élő kisebbségeikhez. A kezdeményezésről szó volt az idei bálványosi szabadegyetem egyik pódiumbeszélgetésén is. A kérdőívezés már megkezdődött, a munka befejezése a jövő év végén várható, amikor az adatok feldolgozása után szakpolitikai javaslatokat készítenek a kárpát-medencei nemzeti közösség kapcsolatainak fejlesztése érdekében. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg, a kérdőív pedig a következő helyeken érhető el: http://www.nemzetikozosseg.hu/kerdoiv/

A kutatást Folberth Péter kárpát-medencei fejlesztési szakértő vezeti, a budapesti Corvinus Egyetem munkatársa, aki ugyan magyarországi születésű, de a Délvidéken él.

„Az anyaországi és a külhoni magyarok közti közösségi érzést vizsgálja az a szociálpszichológiai felmérés, ami a közelmúltban indult. A felvetés az, hogy a nemzetegyesítés közjogi értelemben megtörtént, de mentális értelemben még nem. Vagyis mentálisan, érzelmileg, közösségi tudat és nemzettudat szerint közel sem egységes a magyar nemzet a Kárpát-medencében. A trianoni határmódosítás már közel 100 éve történt és ez a megnyirbált földrajzi-közigazgatási állapot jelentős kihívások elé állította a magyar nemzetet. Az eltelt 100 esztendő nem telt el nyom nélkül sem az anyaországban, sem a külhoni régiókban élő magyar közösségeknél” – írta a projekt leírásában Folberth Péter, akivel a felmérésről beszélgetünk.

Forrás: https://www.vajma.info/cikk/karpat/12821/Nem-ismeri-elegge-egymast-a-tob...