Sikeres volt a külhoni magyar családok éve

Hatékony és sikeres volt a 2018 - a külhoni magyar családok éve program - értékelte Potápi Árpád János, nemzetpolitikai államtitkár sajtótájékoztatóján. A program keretében 6500 családot és 10 ezer gyermeket tudtak elérni.

Néhány elemet említve a program sikerességéből:

  • A közel egymilliárdos keretből összesen 814 millió forintot pályázati úton osztottak ki, és közel 200 millió forintból szakmai rendezvényeket, programokat valósítottak meg. Már a nyitórendezvényre 200 Kárpát-medencei családszervezet és vállalkozó érkezett, ezt követte a külhoni magyar családi nap az Országházban. Több Kárpát-medencei körutat is szervezetek, 5 helyszínen 300 egészségügyi szakembert sikerült bevonni a programba. 
  • A Miénk a város programelem keretében a 6-10 éves külhoni magyar óvodásoknak és kisiskolásoknak hirdetett versenyben több mint 5000 gyermek vett részt, akik közül a legjobbak értékes ajándékcsomagokat nyertek közösségeiknek. 
  • A 600 millió forintos kerettel vállalkozás fejlesztési pályázatot hirdetettek, és ebből 118 külhoni magyar projektet tudtak családbarát kezdeményezéseket támogatni.

Az államtitkár kiemelte mára már nem csak az oktatás területén lehet egységes Kárpát-medencéről beszélni, egyre inkább megvalósul az egységes gazdasági tér is.

Forrás: http://kulhonicsaladokeve.kormany.hu/potapi-sikeres-volt-a-kulhoni-magya...