Szerb nemzetpolitikai tudás-sorozat VI. rész

Szerbek viszonyulása más országokhoz 1. rész

Az EFOP-5.2.2-17-2017-00072 kódszámú Határon átnyúló közösségfejlesztési kutatások és arra épülő tudásfejlesztés című projekt keretében létrejövő kutatások segítenek, hogy abban is, hogy áttekintsük hogyan láttatja a régióban élő szerbek jogait, és milyen célokat tűz ki országonként:
Szerb Köztársaság (Bosznia): a Szerbián kívül élő szerbség több mint fele ezen a területen él, így az ehhez fűződő viszony és együttműködés a legfontosabb mind közül. Szerbia minden minisztériumának a legszorosabb szálakat ezzel a területtel kell ápolnia, és törekedni arra, hogy erről a területről mindenki, aki igényli, szerb állampolgárságot kapjon. Pénzügyileg is komolyan kell támogatni ezt a régiót.
Bosznia Hercegovina (a horvát bosnyák föderáció területe): Szerbia kötelessége elősegíteni, hogy az innen elköltözött/elüldözött szerbek visszatérhessenek, és minden eszközzel segíteni a közösség megmaradását és erősödését. Leginkább kulturális és oktatási téren kell segíteni, továbbá a civil szférát, nemkormányzati szerveket, helyi önkormányzatokat stb. Valamint segíteni a Szerb Ortodox Egyházat e területen.
Horvátország: elsődleges feladat segíteni a szerbek megítélését a többségi nemzet szemében, és segíteni a szerbek visszatérését a Krajinába, Baranyába és Szlavóniába. Segíteni őket kulturális és gazdasági téren, különös tekintettel a nyugdíjak kifizetésének tekintetében. Továbbá segíteni visszatérésüket a nagyvárosokba is. Itt is kiemelt cél erősíteni a nemzeti egyházat, és szent helyeket.

Forrás: Regionális Tudáshálózatokért Alapítvány