Szlovákiai magyarokat érintő törvények

A 2019.05.24-26 között zajló komáromi műhelymunka alkalmat adott a projekt csapatának szlovák nemzetiségi törvény alaposabb megismerésére, szakértőkkel való részletes megvitatására, következtetések levonására. Előző cikkünkben már bemutattuk Gubik László személyes történetét és egyben jelentős munkásságát a Via Nova ICS képviseletében. A kirekesztő törvény sajnos nem változott meg az évek során a nemzetközi bírósági döntések hatására sem.

Csécsi Dávid Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) kutatója a szlovák nemzetiségi törvény kapcsán kifejtette, hogy ez a diszkriminatív hozzáállás a kisebbségekhez jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a szlovákiai magyar kisebbség egyre nagyobb számban hagyja el szülőföldjét, nem csak az Anyaországi irányába, de Nyugat-Európai országok felé is.  Kiváló kezdeményezések azonban vannak, amelyek elsősorban kulturális szintén próbálják megerősíteni a helyi magyarságot. Segítenek kitörni sokszor szegénységgel párosuló hátrányos helyzetből. Jó példák erre a kisebb falvakban kialakított tájházak, valamint a meglévő kulturális, történelmi örökségek fenntartása, ápolása és a turizmus általi népszerűsítése.

A civil szervezeti tevékenységeknek mindenképpen van létjogosultsága, amelyet érdemes erősíteni kormányzati szinteken is. Ezzel is csökkenthető a váratlan helyzetekben a magyar szociális rendszer bevonásának szükségessége, így hozzájárul a szociális szakpolitikák hatékonyságának növeléséhez is.