Fiatalság és a népi kultúra?

A Munka Világa Közhasznú Egyesület makói látogatása során is nagyszerű és követendő példákkal találkozott. A projekt szerves részét képezik a társadalmi befogadás előmozdítás és szegénység, valamint a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem tematikái.

Jámbor Ferenc a nagyszalontai Sinka István kézműves kör részéről egy követendő példát mutatott be a projekt csapatának. Elmondása alapján az első számú céljuk mindig is az volt, hogy a fiatalokat bevonják a népi kultúra és hagyományok megőrzésébe, ápolásában. A kézműves foglalkozások tartanak, amelyek alatt egészen kicsi gyermekkortól a résztvevők különböző kézműves technikákat sajátítanak el: fonás, szövés, varrás, fafaragás stb. Megismerkednek a hagyományos alapanyagokkal: széna, szalma, gyékény, csuhéj, szaru, bőr, fa fajták, lószőr stb. A tevékenységnek közösség építő jellege is van, mivel különböző korosztályok, fiatalok-idősebbek dolgoznak együtt, akik különböző társadalmi háttérrel rendelkeznek.

Minden ilyen csoport foglalkozásnak tanító és nevelő jellege mellett, szocializáló hatása is van. A szegénység elleni küzdelemben van létjogosultsága a szemléletmód változtatási, érzékenyítési programoknak.