Kirekesztő törvények nyomában

Az EFOP-5.2.2-17-2017-00072 kódszámú Határon átnyúló közösségfejlesztési kutatások és arra épülő tudásfejlesztés című projekt műhelymunkái a projekt szerves részét képezik. A transznacionális tudásfejlesztés és társadalmi kutatásokhoz elengedhetetlen a szakmai egyeztetés.

A komáromi műhelymunka során a vendéglátó szervezet részéről Gubik László részletesen bemutatta kulturális és tanügyi szempontból munkájuk fontosságát az általa képviselt szabadegyetemen. Személyes példáján keresztül rávilágított többek között arra is, hogy a szlovák állam és alszervei között jelentős szakadék tátong a helyi magyarság számára fontos kérdések szempontjából.

A kirekesztő szlovák nemzetiségi törvény ellen évek óta szélmalomharcot vív. Az említett törvény értelmében a magyar állampolgárságot felvétele pillanatában elvesztette a szlovák állampolgárságát és így jogfosztott státuszba került. A diszkriminatív jogszabály nem változott az évek során a nemzetközi szintű bírósági döntések hatására sem.   Ezt a kialakult helyzetet a szlovákiai közméltóságok egyenlőtlenül kezelik: aki visszakéri a szlovák állampolgárságot az megkaphatja, de ehhez elismerés szükséges a lemondott állampolgárságról. Ezt a megoldást alkalmazták több olyan sportoló esetében, akik kettős német-szlovák, vagy cseh-szlovák állampolgársággal rendelkeztek. Sajnos ennek a jelenségnek nagyon sok negatív hatása van, mind az emberek egyéni életére, mind pedig nemzetpolitikai szinteken egyaránt. A projekt csapata ezt vizsgálta tovább.