Komlóskán a projekt csapata

Gyönyörű táj, kedves emberek és példaértékű gyakorlatok. Talán ezek a szavak jellemzik leginkább a projekt csapatának újabb állomását, Komlóskát. A település három ország Szlovákia, Ukrajna és Románia szomszédságában található. A falu a magyarországi ruszinok egyik központja.

A 2019.05.02-03-án megvalósuló tanulmányút célja az volt, hogy egy olyan települést ismerhessünk meg, amely földrajzi helyzetét tekintve gazdaságilag elmaradott régióhoz tartozik, mégis a turizmusfejlesztéseknek köszönhetően sikerült különböző vállalkozásokat beindítaniuk és ezáltal újabb munkahelyeket teremteniük.

A program során meglátogatásra került a miskolci RUKISÖSZ székháza, a Komlóskai Ruszin Nemzetiségi Általános Iskola, a Ruszin Szabadidő-Szoborpark és a Ruszin Tájház.

A tanulmányúton a Munka Világa Közhasznú Egyesület mellett részt vett az AS MIDESZ külföldi szakértője, illetve a Komlóskai Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat képviselői.

A megosztott tapasztalatok közvetetten a projekt későbbi szakaszában megfogalmazásra kerülő szakpolitikai javaslatokon keresztül hozzájárulnak a magyarországi (köz) szolgáltatások javulásához.