Makói közösségek erősítése

A transznacionális tudásfejlesztés és társadalmi kutatásokhoz elengedhetetlen a szakmai egyeztetés, a közös gondolkodás és a közösségi erő feltárása. Erre volt tökéletes példa a Jobb Makóért Egyesület és annak EFOP-1.3.5-16-2016-00321 azonosító számú Társadalmi szerepvállalás erősítése a makói közösségek fejlesztésével című projektjének megismerése. A Munka Világa Közhasznú Egyesület csapata a projekt Makón járt, hogy a társadalmi befogadás előmozdítása és a szegénység, valamint a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem témákban szakértőkkel találkozzanak és kiváló példákkal ismerkedhessenek meg.

Az említett projekt egyik kiemelt célja Makón a helyi kulturális, társadalmi különbségek csökkentése konkrét programokon keresztül, hosszú távú társadalmi kapcsolatok kialakítása, célcsoport érzékenyítése, aktivitást biztosító bevonása.

A  „Határon átnyúló közösségfejlesztési kutatások” projekt eredményei is arra a következtetésre adnak indokot, hogy a szegénység elleni küzdelemben van létjogosultsága a szemléletmód változtatási, érzékenyítési programoknak. Segítségükkel csökken a váratlan helyzetekben a magyar szociális rendszer bevonásának szükségessége, így közvetett módon javítják a szociális szakpolitikák hatékonyságát is.