Mit lehet tenni a határon átnyúló közösségfejlesztés érdekében?

A szegedi Munka Világa Közhasznú Egyesület által vezett  kutatás során arra is választ keresnek, hogy vajon az-e a probléma, hogy a határ menti régiók között nincs párbeszéd, annak ellenére, hogy egyetlen egy gazdasági kulturális régió volt a múltban. Losonczi-Tóth József a pályázó egyesület elnöke szerint a súlyos probléma, hogy az utóbbi száz évben ez a kettévágás már mentálisan is megtörtént a fejekben. Még ha mindenki a határ egyik mentén és a másik oldalán mindenki magyarnak vallja magát, de a magyar identitásnak van egy területi dimenziója is. Az ő identitás régiója. Ebben pedig már óriási különbségek vannak.

Oktatással, ismeretterjesztéssel optimistább képet lehetne festeni. Az oktatásnál gyökeredzik sok minden. Sokszor a diákok úgy nőnek fel, hogy a magyar oktatásban, hogy azt sem tudják, hogy vannak külhoni magyarok. 9-10-11 éves korban alakul ki alapvetően a nemzettudat. Ám a nemzettudatnak szintén van egy területi dimenziója. És ott dől, hogy ez a területi dimenzió mennyire tág. Hogy most csak a szűken vett közigazgatási határokban gondolkodunk mi, mint magyarok, mert ez nálunk egyáltalán nem mindegy vagy pedig egy kárpát-medencei gondolkodásmódot, illetve egy kis területi szemléletmódot is megpróbálunk kialakítani a gyerekekkel. Ezt lehet egy földrajz, történelem vagy társadalomismereti oktatással. Természetesen ugyanúgy lehet alakítani idősebbek esetében kommunikációs, szemléletformáló kampányokkal ugyanúgy, mint például a visegrádi identitás tudat kialakítása. A magyar kormány látható módon folyamatosan menedzseli ezt a kérdést és ebben bizony erőforrásokat is tesz. A Kárpát-medencei identitás tudatban vannak liberális lépések, sajnos nagyon mélyről indult ez a folyamat, de a folyamat pozitív. A folyamat nagyon lassú és óriási versenyhátrány itt Európában, hogy ennyire széttartóak a magyarok és nincs egy közös identitás tudat, egy közösségi érzés. 

A kutatás részeként létrejövő kérdőívet bárki kitöltheti az alábbi honlap címen: http://www.nemzetikozosseg.hu/kerdoiv/, így mindenki hozzájárulhat nemcsak a határon átnyúló közösségfejlesztés lehetőségeinek feltárásához, de akár ahhoz is, hogy a gazdaságfejlesztésben komoly eredményeket érhessenek el a jövőben.